Kostnaderna för hyrläkare i Sörmlands landsting ökar. Foto: Tomas Oneborg/Scanpix
Sörmland

"Hyrläkarna har kommit för att stanna"

Hyrläkarna har kommit för att stanna"
1:43 min

Landstingets kostnader för hyrläkare ökar. Men distriktsläkaren Örjan von Walter ser fördelar och tror att hyrläkarna har kommit för att stanna.

– Man köper in folk som tar 3-5 journätter på en vecka, då får klinikens egna doktorer producera mer dagtid, säger Örjan von Walter som jobbar på Bagaregatans vårdcentral i Nyköping.

Där finns inga hyrläkare, men generellt i landstinget Sörmland används de allt mer och på två år har kostnaden ökat med 30 procent.

Kostnaderna för hyrläkare var förra året 113 miljoner, jämfört med 93 miljoner året före.

Men så länge de inte blir för många tycker Örjan von Walter, som också sitter i styrelsen för läkarföreningen, att hyrläkarna är bra.

– Problemet kommer på de vårdcentraler där man behöver använda två eller flera kortidsvikarier som vi vill kalla dem för då blir kontinuiteten och samarbete med andra aktörer betydligt försämrat. 

På Åsidans vårdscentral, också i Nyköping, har Göran Blom träffat flera hyrläkare.

– De jag fått träffar har varit bra läkare. Problemet är att man inte får träffa dem igen, men det största problemet är kostnaden.

Men om det håller Örjan von Walter inte med. Även om alla läkare är fasta är inte säkert att man får träffa samma läkare nästa gång.

– Söker man vård på jourtid så är det ingen garantin att man får träffa samma pers.

Finns det något problem med själva landstinget Sörmland, att läkare inte vill flytta hit?

– Nej, det här problemet finns överallt. det finns inget landsting i Sverige som inte har brist på allmänläkare.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".