Kloster Kyrka i Eskilstuna. Foto: Maja Edsö/Sveriges Radio.
Eskilstuna

Kontroversiell predikant stoppas

Torbjörn Strand: Det är en osund andlighet som jag inte ställer upp på
1:16 min

En omstridd finsk predikant, Pirkko Jalovaara är inte välkommen i Eskilstuna församling. Kyrkoherden Torbjörn Strand har stoppat ett planerat besök i april. Strand tar avstånd från predikantens trosuppfattning och hon släpps inte in i Kloster kyrka.

Enligt Svenska kyrkan så har ärkebiskopen i Finland och flera andra biskopar och kyrkoherdar tagit avstånd från Jalovaara förkunnelse som bland annat går ut på att det finns onda andar som orsakar depression och cancer och att mediciner är djävulens väg in i människan.

– Det finns en undervisning, ett slags teologiskt ställningstagande, om att demoner ger upphov till sjukdomar och att ta mediciner ska man inte göra för då släpper man in jävulen in i sin kropp. Hon uppmanar tydligen människor att sluta med mediciner. Det är en slags osund andlighet som jag inte ställer upp på, säger kyrkoherden Torbjörn Strand.

Det var efter uppgifter om predikanten i finska radio- och tvbolaget Yle som hon stoppades.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".