1 av 2
Trenden att betala med SMS-biljett har minskat drastiskt senaste året. Foto: Michael Berwick/Sveriges Radio.
2 av 2
Ida Linde vill ha tillbaka möjligheten att åka buss med SMS-biljett. Foto: Karin Frimodig/Sveriges Radio
Sörmland

Färre reser med SMS-biljett på bussen

"Det är mycket krångligare"
0:53 min

Under februari har försäljningen av SMS-biljetter hos länstrafiken i länet minskat till en fjärdedel jämfört med för ett år sedan. Det visar Länstrafikens sammanställning.

I februari i år såldes knappt 7 600 sms-biljetter, samma månad förra året såldes nästan 32 800. Bakgrunden är de nya rutiner som infördes första februari då man som resenär var tvungen att registrerar sig på Länstrafikens hemsida för att kunna köpa sms-biljett.

Enligt Annika Broman, kommunikationsstrateg på Länstrafiken, har dock inte resandet minskat, istället har resenärerna valt andra biljettyper, som periodkort eller rabattkort.

Ida Linde köpte tidigare biljetter via SMS ibland men har slutat sedan det nya systemet infördes.

–Jag tycker att det är väldigt svårt. De säger att de har skyltat med det mycket men det är mycket krånligare än förut. Förut var det bara man skickade EES Eskilstuna ungdom till ett numer och sen så hade man fått en smsbiljett. Men nu måste man registrea sig och en massa andra saker så det är mycket svårare.

Har du registrerat dig?

–Nej jag har inte registrerat mig. Alltsjag tycker de borde ta tillbaka som det var förut det är mycket enklare.

Men busschauffören Kristina Etala har en annan åsikt.

–Ja, det är färre som köper i och med att det är många som inte vill registrera sig eftersom man ska registrera sig med sitt personnummer. Så det är färre och det tycker jag är ganska skönt faktiskt. Ja, det tar ju tid om biljetterna strular och så ska vi försöka hjälpa passagerarna med dem och då går ju tiden. Så vi spar helt enkelt på tiden, säger Kristina Etala.

Var det så ofta förut att det höll på och strulade och så menar du?

–Det var många som försökte fuska och då ska vi försöka göra någonting åt saken då. Men jag tycker att det funkar bättre nu, säger Kristina Etala.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".