Nyköping

400 nya lägenheter planeras på förorenad mark

1:21 min

Buskhyttan utanför Nyköping kan få ett nytt bostadsområde med 400 lägenheter. Planeringschef på Nyköpings kommun Henrik Haugness föreslår att politikerna säger ja i kommunstyrelsen på måndag.

Ifall busskommunikationerna ökar och skolan på nytt får fler klasser är i dagsläget för tidigt att säga. Om de nya planerna blir verklighet måste först kommunstyrelsen godkänna idén på måndag. Därefter får grannar och andra säga sitt innan det återigen kommer tillbaka till politikerna i omgångar.

Bostadsföretaget siktar mot 400 nya bostäder vilket är en bostadsökning i området med nästan 200. Det går hand i hand med kommunens vilja att öka befolkningsmängden i Nyköping och att kunna göra gamla industrifastigheter till bostadsområden. 

Planeringschef Henrik Haugness är positiv i dagsläget:

– De har en idé om att skapa en trädgårdsstad, låga hus med gårdar, en utveckling av hamnen där, med hotell, konferens, restauranger, att det blir en attraktion även från sjösidan för båtgäster, säger han.

Platsen är idag starkt förorenad på grund av det sågverk som låg på platsen tidigare. Marken måste därmed saneras, vilket också är avgörande om byggnationerna ska kunna bli verklighet.

– Om det blir bostäder, då kommer marken saneras så den blir ren, det är så hårda krav nu. Så en bostadsbyggnation, det är egentligen en miljöinsats kan man säga, säger Henrik Haugness.