Arbetsmarknadsprojekt i Eskilstuna ger lyckat resultat för arbetslösa. Foto: Scanpix
Eskilstuna

"Jag har tagit ett steg ut i arbetslivet"

"Jag har fått ett steg ut i arbetslivet".
1:33 min

Nästan hälften av de drygt 1400 arbetslösa som har gått någon typ av arbetsmarknadsprojekt i Eskilstuna har gått vidare till studier, praktik eller arbete. 

Sörmlandsnytt har träffat Stefan Nilsson och Mona Nase som idag har en positiv syn framtiden efter att ha varit med i arbetsmarknadsprojekt.

– Skillnaden är att jag har fått en timanställning, den är den största och mest positiva förändringen sedan innan, förut hade jag bara stöd från Försäkringskassan, berättar Stefan Nilsson.

–Jag ser bra på framtiden, jag har fått ett steg ut i arbetslivet, säger Mona Nase.

Hon och Stefan Nilsson är två av de 707 personer som hittills har tagit sig vidare till studier, arbete eller praktik och ur sitt bidragsberoende. Det är målet med de olika arbetsmarknadsprojekt som Eskilstuna kommun bedriver.

Marie Svensson, socialdemokratisk ordförande för arbetsmarknads- och familjenämnden i Eskilstuna kommun säger att dessa projekt har olika inriktningar och målgrupper.

– Det gör att vi kan erbjuda ett varierat utbud av olika arbetsmarknadsinsatser för deltagarna, insatser som är mer individanpassade, berättar Marie Svensson.

Stefan Nilsson och Mona Nase har fått varsitt arbete. Medan Stefan arbetar på en skola, arbetar Mona på en restaurang. Och de vet redan vad de vill göra i framtiden.

– Jag funderar på att plugga och bli VVS-montör, säger Stefan Nilsson.

– Jag vill jobba inom barn - och omsorg, berättar Mona Nase.

Gino Bernardi
gino.bernardi@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".