Strängnäs

Strängnäs satsar 71 miljoner på större resecentrum

Strängnäs vill ha större resecentrum med högre standard när Trafikverket river gamla stationen och bygger nytt. Därför lägger kommunen in 71 extra miljoner.

Ett underjordiskt garage och även plats för cyklar ingår i kommunens planer för det nya resecentret som Trafikverket ska bygga. Dessutom vill kommunen har större ytor och andra höjningar av standarden. Det går att läsa i förslaget som ska klubbas på Kommunstyrelsens möte på onsdag i nästa vecka.

Trafikverket måste bygga om stationsområdet när sträckan Eskilstuna-Strängs ska få dubbespår. Den ombyggnaden kan, om processen inte överklagas, vara klar 2018. Men Strängnäs kommun vill göra ett större stationshus än det nuvarande, något som är att beteckna som ett resecentrum.

I ett tjänsteutlåtande till kommunstyrelsens möte på onsdag föreslås kommunen bidra med 71 miljoner kronor till bygget.

Inom ramen för de extra pengarna finns ett garage med 140 avgiftsbelagda platser som kommunen räknar med ska omsätta 800 000 per år. Det blir också nya busshållplatser och cykelparkeringar. Dessutom ska man kunna nå mittplattformen från fler ingångar än Trafikverket planerat för.

Kommunen budgeterar också för att till marknadspris köpa upp villor i närområdet eftersom ägarna under byggtiden inte antas kunna sälja sina fastigheter. Kommunen räknar med att husen kan säljas med god förtjänst efter att byggnadsarbetena är klara. I budget finns utrymmet att köpa villor för upp till 4 miljoner kronor styck och totalt 26 miljoner är avsatt för det ändamålet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".