Fastighetsägare motsätter sig Nyköpings kommuns planer på tillfälligt bygglov för vindkraftverk. Foto: Fredrik Samdberg/Scanpix.
Nyköping

Bråk om vindkraftverk i Nyköping fortsätter

"Dra tillbaka planerna"
1:02 min

Bråket om vindkraftverket vid Elbranschens utvecklingscenter i Nyköping fortsätter. Tre bostadsrättsföreningar, ett fastighetsbolag och fyra enskilda fastighetsägare protesterar mot kommunens planer att ge tillfälligt bygglov för vindkraftverket.

Osämjan handlar om ett befintligt vindkraftverk vid Elbranschens utvecklingscenter EUU, i Nyköping och som syns från E4 västra infart

Nu protesterar tre bostadsrättsföreningar, ett fastighetsbolag och fyra enskilda fastighetsägare mot kommunens planer att ge ett tillfälligt bygglov för vindkraftverket.

Vindsnurran är drygt 30 meter hög, men rotorbladen är nedmonterade på grund av tidigare bullerproblem, och Förvaltningsrätten har upphävt det tidigare permanenta bygglov, som inte ansågs förenligt med detaljplanen.

Men enligt förslaget som nu finns till Bygg och tekniknämnden visar bullerutredningen att buller från anläggningen ligger långt under riktlinjerna.

De protesterande fastighetsägarna tycker att kommunen nu försöker kringå förvaltningsrättens dom genom att ge ett tillfälligt bygglov. De menar att ett vindkraftverk inte kan vara en byggnad av tillfällig karaktär - och kräver att planerna dras tillbaka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".