Näckrosprojektet i Nyköping har utbildat personal som jobbar med personer med psykisk funktionsnedsättning. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix.
Nyköping

"Jag hoppas vi får fortsätta utvecklas som människor"

"De har inte lyssnat på en"
1:18 min

Idag avslutades Näckrosprojektet i Nyköping, en satsning mellan landstinget, kommuner och organisationer i länet, för att förbättra vården och omsorgen för de med psykisk funktionsnedsättning.

Anne-Marie Carlsson ordförande i kooperativet Silvermånens styelse berättar att många inte lyssnat på brukarna tidigare.

–Ibland har de skickat hem en fast man har varit jättedålig och så där.

Det var kritik mot att vården inte tar ansvar för brukarna, personer med psykisk funktionsnedsättning, som gjorde att Näckrosprojektet startade 2008. Det har varit ett samarbetsprojekt mellan kommuner i södra och västra länet, landstinget och engagerade anhöriga och brukarorganisationer i länet som till exempel Silvermånen i Nyköping.

Och målet var att förbättra vården och omsorgen och att samverka och få den helhetssyn som saknades berättar Monica Andersson som är med i ledningsgruppen för Näckrosprojektet.

–Man kanske har jobbat i parallella spår, kommunen har jobbat på ett sätt och landstinget på ett sätt och inte sett till brukarens bästa. Men i och med projektet måste vi hela tiden stärka upp och framförallt har vi haft väldigt mycket utbildningar till personalen.

Hur projektet ska leva vidare är inte klart än. Monica Andersson hoppas att man kan fortsätta med utbildning av personal. Projektet har gett många ett bättre självförtroende säger Anne-Marie Carlsson, från Silvermånen i Nyköping.

Vad hoppas du på inför framtiden?

–Att vi får fortsatt brukarinflytande här och att vi får utveckla oss som människor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".