Kvicksundsbron. Ett samarbete mellan Eskilstuna och Västerås kan leda fram till att Kvicksund får deltidsbrandmän. Foto: Samira Zayane/Sveriges Radio.
Eskilstuna/Västerås

Kvicksund kan få deltidsbrandmän

"Vi är inte där än"
1:33 min

Just nu utreds möjligheterna att starta en verksamhet med deltidsbrandmän i Kvicksund. Eskilstuna och Västerås utreder ett samarbete som kan bli aktuellt nästa år eller senare.

– Det är rekrytering, marknadsföring, vi ska prata ihop oss med de fackliga, vi ska göra riskbedömningar så vi är ju inte där än.

En utredning som gjorts pekar på att det blir deltidsbrandmän i Kvicksund där en är i ständig beredskap redo att rycka ut då i första hand till bilolyckor och bränder. Det kommer inte finnas någon station utan det är tänkt att det finns ett enklare fordon som skiftar mellan personalen, säger

Per Vikner, ställföreträdande räddningschef på Mälardalens brand- och Räddningsförbund i Västerås.

Anledningen till att det gjorts en utredning om Kvicksund är för att det i dagsläget tar för lång tid för räddningstjänsten att ta sig dit.

– Generellt pratar man ju om att det är den tidiga insatsen som är viktig och de närmaste brandstationera är ganska långt bort. Det rör sig om 14 minuter till Kvicksund och alla vet ju hur snabbt en brand utvecklar sig, säger Per Vikner.

Sannolikt kommer de anställda och bilarna och andra resurser tillhöra Mälardalens brand- och räddningsförbund i Västerås och att ett civilrättsligt avtal upprättas mellan parterna. Ett samarbete kan bli aktuellt först 2014 eller senare, säger Per Vikner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".