Eskilstuna kommun tvingas hyra skolläkare. Arkivbild: Jörgen Ulvsgärd/Scanpix
Eskilstuna

Eskilstuna hyr in skolläkare

"Det blir ungefär dubbelt så dyrt"
1:49 min

Eskilstuna kommun måste anlita hyrläkare för att inte bryta mot skollagen. Efter att kommunens båda skolläkare slutade för drygt ett år sedan har ingen ny kunna rekryterats.

– För tillfället har vi ingen fast anställd skolläkare i kommunen utan vi har läkare via ett bemanningsföretag, säger Marianne Westman, enhetschef på stödcentrum för barn och ungdom.

Är det en bra lösning?

-- Det är bättre än att inte ha någon läkare alls, men vi strävar efter att anställa egna läkare.

Alla elever som går i grundskolan har enligt skollagen rätt till tre allmänna hälsokontroller under skoltiden och kommunen måste enligt lagen ordna så att det finns tillgång till en läkare.

Men efter att skolöverläkaren i Eskilstuna gick i pension årsskiftet 2011-2012 och hans kollega slutade förra sommaren har kommunen inte lyckats hitta någon ersättare. Istället tvingas de anlita ett bemanningsföretag istället.

– Det blir ungefär dubbelt så dyrt, om vi har två tjänster så kan vi knappt ha en tjänst besatt på det sättet, säger enhetschefen Marianne Westman.

De två inhyrda skolläkarna som kommunen nu anlitar får 1349 kronor i timmen och jobbar två dagar var i veckan. Det ska täcka behovet som Eskilstuna runt 14 000 grund och gymnasieelever har.

Elevrådets ordförande på Rinmangymnasiet, Jennifer Bärgård tycker att det är problematiskt.

– Det är synd, tråkigt att man inte kan stå upp för elevhälsan.

Marianne Westman, enhetschef på stödcentrum för barn och ungdom i Eskilstuna förklarar att dem försökt rekrytera skolläkare genom både annonser och uppsökande verksamhet men ingen lämplig kandidat har varit intresserad. Hon tror att svårigheten ligger i att det finns för få läkare snarare än att det är en lönefråga.

– Det har hittills inte stupat på det. Det har helt enkelt inte funnits kandidater som ansett varit helt lämpade, säger hon.

Andreas Ericson
andreas.ericson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".