Eskilstuna

Falska poliser avslöjade i Eskilstuna

"Det är naturligtvis allvarligt"
4:35 min

Polisen i Eskilstuna beslagtog en falsk polisbil i Eskilstuna i går kväll och fyra personer misstänks ha uppträtt som poliser och är misstänkta för brott. Bilen är målad som en polisbil så att den för allmänheten kan uppfattas som en polisbil, säger Dennis Nordberg, jourhavande förundersökningsledare vid polisen. 

– Det är naturligtvis allvarligt eftersom förändringen av bilen är så välgjord. Människor kan låta sig luras utav det att de blir duperade och låter sig luras att det är en polisbil och riktiga poliser man har att göra med. Det kan bli konsekvenser att man lämnar ut uppgifter eller saker, säger polisens jourhavande förundersökningsledare Dennis Nordberg..

Fyra personer i 20-årsåldern har, enligt en polisanmälan som har gjorts, stannat en person som var på väg hem från en affär. Anmälaren uppfattade personerna som riktiga poliser, men upptäckte snart att de inte var det.

De är misstänkta för föregivande av allmäns ställning som kan ge böter eller fängelse i högst sex månader.

– Det är inte optimalt att det åker runt människor som inte är poliser och försöker inge det hos människor. Det kan få ganska tråkiga konsekvenser. Man ska veta att det är poliser man har att göra med. När poliser inte är uniformerade så legitimerar vi oss alltid för att det aldrig ska finnas några tveksamheter huruvida vi är poliser eller inte, säger Dennis Nordberg, jourhavande förundersökningsledare vid polisen.

Hur ska veta att det är riktiga poliser om man blir stoppad?

– Är det så att det föreligger tvivel och att man som allmänhet inte är säker på att det handla rom poliser kan man alltid be om legitimation, men uniformerad polis legitimerar sig inte per automatik för där anses uniformen och bilen i sig vara tillräckligt då, men man har alltid rätt att begära att poliser legitimerar sig. Poliser har alltid skyldig att legitimera sig på begäran.

Vad tror du att händelsen i går kväll kan betyda när polisen ska stoppa en bilist eller göra sitt jobb?

– Jag tror inte att det får så stora efterverkningar. Men naturligtvis finns det risk för missförstånd, men i det här fallet. I det här fallet handlar det om ickeuniformerade personer som åker runt i en ganska välgjord kopia av en äldre polisbil som inte används av polisen längre, men vi har inte upplevt att det varit problem hittills. Däremot legitimerar sig civilklädda poliser per automatik när man närmar sig allmänheten.

Den aktuella bilen har förekommit tidigare i en utredning kring samma brott, men beslaget då hävdes eftersom det inte är ett brott att inneha en sådan bil.

– Men i det här fallet har man gått längre och närmat sig privatpersoner, säger Dennis Nordberg, jourhavande förundersökningsledare Dennis Nordberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".