De sörmländska vägarna har fått mer skador än vanligt under vintern. Foto: Czarek Sokolowski/Scanpix.
Sörmland

Potthål kan stänga mindre vägar

"Mindre vägar kan stängas av"
1:19 min

Den tuffa vintern har gjort att de sörmländska vägarna har fler beläggningsskador än vanligt. Inom de närmaste veckorna väntas väglaget bli ännu sämre.

Väg 53 mellan Eskilstuna och Nyköping är en av vägarna som drabbats av potthål.

– Jag åkte ner mot Nyköping igår och där var det hål i vägen på 53:an, säger en av de berörda, Karin Karlsson.

Den ständigt ökande trafiken förstärker också slitaget på vägarna i Sörmland. Nyligen lagades potthål på E4 och enligt Kjell Jansson på Trafikverket är det ovanligt att en så stor väg i länet drabbas av potthål. Andra vägar som drabbats är väg 53 och 56 men det är mer normalt för årstiden.

Under den närmaste tiden syns ingen ljusning. När temperaturen stiger och tjällossningen kommer igång väntas vägarna bli i ett ännu sämre skick.

– Vi har fortfarande 110 centimeter tjäle kvar i våra vägar så det har inte kommit igång riktigt. Vägarna blir mjuka i ytan då och då är det risk att vi får sätta ner några vägar. Det beror på hur det utvecklar sig, det är det vi får se, alltså att de allra tyngsta fordonen inte kan köra på dem, säger Kjell Jansson, projektledare för underhåll och väg på Trafikveket.

Men vilka vägar skulle kunna bli aktuella att stänga av?

– Det är de mindre belagada vägarna. Det är de som kan bli aktuella att vi stänger av, säger Kjell Jansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".