Lars Sedenborg, VD för metallgjuteriet förvånas över branden inatt. Foto: Ida Lindhagen/Sveriges Radio
Kvicksund

Kraftig brand i metallgjuteri

"Det är väldigt förvånande"
1:10 min

En kraftig brand bröt ut Sedenborgs Metallgjuteri i Kvicksund i natt. Räddningstjänster från Eskilstuna, Västerås och Kolbäck fick rycka ut och släcka branden. Det brann i taket och släckningsarbetet pågick hela natten, uppger räddningstjänsten i Eskilstuna.

Enligt vd:n Lars Sedenborg kan branden ha uppstått i samband med en explosion vid gjuteriarbeten. Han säger att det kommer att kosta en del, men att produktionen är igång som vanligt.

– Skadorna kommer att kosta en del, men vi kör produktionen som vanligt. Det var min syster som upptäckte branden när hon var ute med hundenvid halv ett. Jag skulle precis gå hem. Jag såg inget, men min syster gjorde det och jag larmade räddningstjänsten. Det är en del av taket som brunnit, ca 70 kvadrat. Troligtvis har det orsakats av - och det är mycket ovanligt - i samband med gjutning. Det kan ha blivit en explosion i formen och metall har flygit upp i taket och antänt vindpapp. Det kan ha varit för fuktig sand i gjuteriformen, säger Lars Sedenborg.

Sedenborgs Metallgjuteri i Kvicksund är ett familjeföretag med anor från 40-talet och har 40 anställda. Företaget gjuter och bearbetar aluminium.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".