Foto: Michael Berwick/Sveriges Radio.
Sörmland

Kalklinbanans vänner: Vi ger oss inte innan första korgen tas ner

"Det behövs en ny ägare som kan ta över"
1:19 min

I dag väntas länsstyrelsen fatta beslut om Kalklinbanan mellan Sörmland och Västmanland ska byggnadsminnesförklaras eller inte. Kalklinbanans vänner befarar att banan ska rivas.

Ägaren Nordkalk vill riva den och väntar på myndigheternas besked, skriver Eskilstuna-Kuriren. Men föreningen Kalklinbanans vänner slåss nu in i det sista för att försöka bevara kalklinbanan som föreningen ser som en viktig del av svensk industrihistoria. Men frågan är hur föreningen agerar om det för föreningen blir ett negativt besked.

– Då fortsätter vi att uppvakta alla som är inblandade, länsstyrelsen och så vidare. Alla får möta oss på nytt, med stor tyngd, vi ger oss inte innan den första korgen tas ner. Det hänger över oss förstås, att den rivs, men det finns många men där, man får inte riva hur som helst, man får inte förstöra vissa områden och så vidare, så vi har tiden till vår fördel, att vi kan fortsätta att uppvakta, säger Klaus-Jürgen Schmitdt, ordförande i Kalklinbanans vänner.

– Det som behövs idag är naturligtvis en finanskraftig ny ägare som kan ta över och sköta banan, säger Klaus-Jürgen Schmidt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".