Sambandet mellan narkolepsi och Pandemrix bekräftas idag av Läkemedelsverket. Foto: Martin Olson/Scanpix.
Sörmland

Samband mellan narkolepsi och vaccin

"Jag höll det för mig själv"
1:25 min

Läkemedelsverket presenterade idag en studie som bekräftar ökad risk att drabbas av narkolepsi för barn och ungdomar som vaccinerats med Pandemrix. Studien visar också på en ökad risk bland personer mellan 21 och 30 år.

En av de drabbade är Elisabeth Widell från Nyköping som vaccinerade sig med Pandemrix när hon var 20 år.

– Det var någonting som var konstigt, jag var trött, började få mardrömmar, framförallt spillde jag på mig, fick inte glaset till munnen, tappade bestick. Då började jag se trött ut. Jag höll det ganska mycket för mig själv, för jag visste inte vad det var som var på väg att hända, berättar Elisabeth Widell.

Efter att tag gick hennes tillstånd inte att dölja, fortsätter hon.

Jag somnade när jag jobbade hos kunder, på personalmöten. Det enda jag kunde tänka på var att sova, jag var så trött.

Störst risk att drabbas av narkolepsi hade barn och ungdomar upp till 20 år, där var risken tre gånger så hög, jämfört med ovaccinerade, enligt Läkemedelsverkets rapport. Risken att drabbas av narkolepsi av vaccinet Pandemrix avtar med stigande ålder, enligt studien.

I gruppen unga mellan 21 och 30 år är risken dubbelt så stor att drabbas enligt studien. Och resultaten ökar nu chansen för Elisabeth Widell från Nyköping som alltså var 20 år när hon vaccinerades med Pandemrix, att få ersättning för att hon drabbades av narklepsi.

–Jag kommer inte kunna jobba 100 procent i mitt liv. Och den inkomstförlusten vill jag att de ska kunna täcka upp. Det är väl det minsta man kan begära.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".