Nyköpings lasarett är under stort tryck sedan kräksjukan brutit ut. Foto: Urban Hedqvist/Sveriges Radio.
Nyköping

Intagningsstopp på Nyköpings lasarett efter kräksjuka

Det är fortfarande problem med kräksjuka på Nyköpings lasarett, enligt landstinget. Det råder stora restriktioner vid besök, operationer är inställda och det är hårt tryck på lasarettet.

Både personal och patienter har drabbats, och situationen är pressad på sjukhuset. Ett antal avdelningar där patienter drabbats av kräksjuka har nu intagningsstopp och operationer planerade till onsdagen skjuts upp. Endast akuta operationer genomförs.

–Det råder inte besöksförbud men däremot stor restriktivitet. Finns inte särskilda skäl anser vi inte att besök ska göras för tillfället, säger Görel Wachtmeister, chefsläkare.

Situationen på Nyköpings lasarett är nu, tisdag eftermiddag, mycket pressad. Ett antal vårdavdelningar har intagningsstopp eftersom patienter drabbats av kräksjuka. För att inte fler ska drabbas hålls de insjuknade för sig själva och rummen storstädas när de frisknar till. Detta tar dock tid och påverkar hur vårdplatserna kan användas.

Kräksjukan i samband med vakanta sjukskötersketjänster gör att verksamheten på sjukhuset är under stort tryck.

–Vi nekar inte människor att söka vård men ber att man funderar en extra gång om det man drabbats av kräver ett besök på akuten just nu. Vi måste på alla sätt få stopp på smittspridningen av kräksjukan som drabbat sjukhuset, säger Görel Wachtmeister.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".