Rosh Jemil i Eskilstuna är en av många svensk-irakier som funderar på att återvända till hemlandet. Foto: Karin Frimodig/Sveriges Radio
Sörmland

Allt fler utvandrar från Sverige till Irak

"Hur länge ska jag vara främling?"
1:24 min

Det är inte bara invandring till Sverige som ökar. Det gör också utvandringen som slog rekord under 2012. En växande grupp bland utvandrarna är svensk-irakier som väljer att flytta till Irak.

Rosh Jemil i Eskilstuna är en många svensk-irakier som funderar på lämna Sverige för Irak.

– Funderingar finns alltid. Men det beror på om man kan hitta rätt tillfälle. Hittar man ett bra arbete som passar, varför inte? Och de jag känner har ju gjort så. De har hittat någonting eller startat någonting, säger Rosh Jemil.

Förra året utvandrade drygt 50 000 personer från Sverige. Norge och Danmark var de vanligaste länderna att utvandra till. På nionde plats kom Irak. Och av de största utvandringsländerna är det Irak som växer mest procentuellt. Dit utvandrade drygt 1200 personer förra året. Nästan alla som utvandrade från Sverige till Irak var födda i Irak eller hade föräldrar från Irak.

Rosh Jemil kom till Sverige för 20 år sedan. Under de senaste åren har tanken på att återvända vuxit sig allt starkare.

– Jag gifte mig. Sen fick vi barn och barnen går ju i skolan här. Jag har ju jobb. Nu funderar jag lite mer ändå. Jag funderar ibland och tänker, hur länge ska jag vara främling? Och det är inte lätt. Har man inte varit främling själv då kan man inte veta hur det känns, berättar Rosh Jemil.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".