1 av 2
Kalklinbanan. Foto: Michael Berwick/Sveriges Radio.
2 av 2
Klaus-Jürgen Schmitdt är ordförande i Kalklinbanans vänner Foto: Johanna Jennische/Sveriges Radio
Sörmland

Kalklinbanan kommer att rivas

"Ingen vill ta kostnaden"
1:36 min

Rivningen av Kalklinbanan mellan Sörmland och Västmanland kommer att börjas inom några veckor, enligt Eva Fält på Nordkalk som äger banan.

Rivningen kan påbörjas sedan länsstyrelserna i de båda berörda länen fattat beslutet att inte byggnadsminnesförklara kalklinbanan.

Beslutet att inte byggnadsminnesförklara den 42 kilometer långa kalklinbanan mellan Vingåker och Köping togs idag.

Linbanans ägare, Nordkalk, är inte intresserat av att äga och förvalta kalklinbanan om den skulle ha byggnadsminnesförklarats och det finns inte heller någon annan som vill ta på sig ansvaret att äga och underhålla banan, enligt länsstyrelserna.

--Vi har i tio års tid förhandlat med kommunerna om vem, som ska ta över förvaltningen av kalklinbanan utan att lyckas så för vår del är inte länsstyrelsernas beslut idag någon överraskning, säger Eva Fält, kommunikationschef på Nordkalk.

Hon säger också att man nu räknar med att börja plocka ner korgarna inom ett par veckor.

Men innan rivningen kan påbörjas ska anläggningen och verksamheten dokumenteras och det ska göras av föreningen kalklinbanans vänner och finansieras av länsstyrelserna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".