Infarten till Mariefred. Foto: Fredrik Blomberg/Sveriges Radio
Strängnäs

Nytt steg i bostadsplanerna för Gripsholms hagar

Igår togs ytterligare ett steg i planerna på att bostadsbebyggelse i det kulturhistoriska och känsliga området mellan Läggesta och "golfbanområdet" - Gripsholms hagar i Mariefred.

Plan- och byggnämnden fattade igår beslut att säga ja till en del mindre förändringar i den översiktsplan som finns för området och att kommunsstyrelsen och fullmäktige nu ska säga sitt.

Länsstyrelsen har tidigare sagt att planerna hotar de kulturhistoriska och riksintressanta värdena vid Gripsholm och Hjorthagen med betesmark och gamla ekar. Men myndigheten tycker nu att det är bra att kommunen har tagit hänsyn till att området är ett Natura-2000-område och att kommunen ska ta hänsyn till utrotningshotade arter.

Länsstyrelsen anser att de geotekniska förhållandena inte bör vara något hinder för planen, men vill att kommunen klarlägger detta i det framtida detaljplanearbetet. Länsstyrelsen vill också att det ska skapas gröna områden och stråk inom det framtida bebyggelseområdet.

Naturskyddsföreningen ansåg tidigare att det är anmärkningsvärt att kommunen då inte hade inventerat flora och fauna och sa nej till planerna. Föreningen vill nu bland annat vissa områden där det finns skyddsvärda arter ska undantas från bebyggelse. 

Hembygdsföreningen i Mariefred har kritiserat planerna tidigare och fortsätter att göra det. Föreningen menar att även med smärre korrigeringar i planen så kvarstår de negativa effekterna på det gamla jordbrukslandskapet med kopplingar till Gripsholms slott och Kungsladugården.

Byggnation på området är inte motiverat med tanke på det korta avståndet till Läggesta med tanke på de förlorade kulturmiljövärdena, menar föreningen.

Strängnäs kommun har växt kraftigt de senaste åren där Svealandsbanan med en ökad tågpendling till Stockholm har bidragit till ökade behov av bostäder.

Kommunen anser att området är strategiskt intressant och att bostadsbyggande där kan betyda mycket för kommunens ekonomiska utveckling.

Det aktuella området sträcker sig mellan Kungsladugården i öster och Läggesta station i väster. Området gränsar bland annat till golfbanan i närheten av Gripsholms slott.

Kommunen planerar för tät och låg bebyggelse i liten skala.

Kommunen har i sitt beslut igår noterat eller beaktat de synpunkter som kommit in när processen fortsätter.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".