Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Eskilstuna

Tog bilder klädda i patienternas underkläder

Uppdaterat torsdag 28 mars 2013 kl 18.55
Publicerat torsdag 28 mars 2013 kl 10.49
"Allmänheten förstår resonemanget"
(1:49 min)

Eskilstuna kommun måste se till att anställda inom äldrevården i Eskilstuna vet vad sekretesslagen innebär. Det har socialstyrelsen beslutat efter att den tagit del av flera larmrapporter rörande vård- och omsorgsboendet Måsta äng.

Där har personal bland annat lagt sig bredvid de boende i sängen, klädda i de boendes underkläder och lagt ut bilder på det på Facebook.

Mikael Edlund är socialdemokrat och ordförande i vuxennämnden i Eskilstuna.

Mikael Edlund är socialdemokrat och ordförande i vuxennämnden i Eskilstuna.

--Givetvis kommer vi att gå igenom det är med vår personal. Vi tar alltid allvarligt på synpunkter och kritik från Socialstyrelsen, säger Mikael Edlund.

Av Socialstyrelsens rapport framgår att det varit ett mycket dåligt arbetsklimat på vård- och omsorgsboendet Måsta äng och att det funnits konflikter i personalgruppen. I somras gjordes ett antal avvikelserapporter som handlade om brister i den personliga omvårdnaden samt bemötandet gentemot de boende på enheten.

Personal har bland annat lagt sig bredvid boende i sängen, klädda i boendens under kläder och delat foton av detta på Facebook.

Den personal som tidigare arbetat på enheten är nu till större delen omplacerad till andra verksamheter inom äldreomsorgen i Eskilstuna.

Är det rimligt att de som har begått sådana saker ska fortsätta jobba inom vården?

--Jag vill egentligen inte uttala mig om deras lämplighet. Det är ju så att människor alltid måste få en andra chans. Upprepar man saker och ting - det kanske är då man är olämplig om man inte lär sig av sina misstag, säger Mikael Edlund.

Vad tror du att allmänheten får för förtroende om de hör att sådant här händer och att de får jobba kvar?

--Jag tror nog att allmänheten förstår mitt resonemang.

Anna Karin Nykvist sektionschef på Socialstyrelsen hoppas i alla fall att de boende på vård- och omsorgsboendet Måsta äng ska få det bättre efter i framtiden.

--Förhoppningsvis får de en bättre situation efter att man har vidtagit de här åtgärderna. Förhoppningsvis kommer de så lite till skada som möjligt att man byter ut personal.

Kommunen har till 1 maj på sig att redovisa att vidtagna och planerade åtgärder vid enheten får avsedd effekt.

Karin Frimodig
karinfrimodig@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".