Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sörmland

Pengar till sverigefinnarna används inte

Länsstyrelsen: "Arbetet har inte kommit igång"
2:00 min

Pengarna till de finska förvaltningsorådena utnyttjas inte. Tre år efter införandet av den nya minoritetslagen finns det över 25 miljoner statliga kronor som inte använts.

– Det har sett olika ut för varje år. Den del som inte förbrukas blir mindre och mindre för varje år i takt med att kommunerna kommer igång med arbetet, säger Ann-Marie Algemo på länsstyrelsen, den myndighet som ansvarar för frågan.  

För tre år sedan infördes nya minoritetslagen i Sverige. De kommuner och landsting som ville kunde bli så kallade förvaltningsområden och ta del av extra pengar från staten för att ge minoritetsgrupper extra service. Totalt ingår nu drygt 60 kommuner och 12 landsting i ett förvaltningsområde.

Men tre år efter införandet så är en stor del av pengarna - nästan 20 procent fortfarande outnyttjade. I kronor motsvarar det ungefär 25 miljoner.

Eskilstuna, den enda kommunen i länet, som berörs har förbrukat hela bidraget och lite till.

Värre är det på landstinget. De har inte samma krav på sig som kommunerna utan får lägre belopp - en 250 000 kronor om året. På Landstinget Sörmland har man bara förbrukat en tredjedel av statsbidraget.

- Vi startade upp vårt arbete 2011, så det statsbidrag som vi har kvar kommer vi att använda under 2013 och jobba med kartläggning för att ta reda på vart det finns minoritetsgrupper i länet och hur deras situation ser ut i länet.  

Precis som för landstinget kan förklaringen i att många kommuner inte utnyttjar statsbidraget förklaras med att deras arbete inte kommit igång. Det tror i alla fall Ann-Marie Algemo:

– Kommunerna ska placera frågan i organisationen, hitta någon som jobbar med frågan, en samordnade funktion på något sätt. Sen ska kommunen kartlägga behov och önskemål från minoriteterna och allt det sammantaget gör att det tar en tid att komma igång, säger Ann-Marie Algemo.

Andreas Ericson
andreas.ericson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".