Mälarsjukhuset. Foto: Anastasia Konstadinidis/Sveriges Radio
Sörmland

Fiasko för finsk sjukvårdsupplysning

"Vi tror inte att den är så väl utnyttjad
2:00 min

Landstinget Sörmlands satsning på att erbjuda sjukvårdsupplysning på finska har blivit en flopp. Enligt landstingets egna utvärdering kommer det inte ens in tio samtal i månaden.

– Vi tror inte att den är så väl utnyttjad. Vi har gjort en uppföljning och det bekräftar det vi tror. Under än månad var det ungefär tio personer, säger Margareta Viking utredningssekreterare på Landstinget.

Som ett led i att Landstinget Sörmland ingår i det finska förvaltningsområdet startade man upp sjukvårdsupplysning på finska som en service till de finskspråkiga i länet. Förslaget kom genom ett samrådsmöte som landstinget hade med sverigefinnar i Nyköping. 

Men tjänsten har blivit allt annat än succé. I landstingets egna utredning kommer det fram att det kommer färre än tio samtal i månaden till upplysningen. 

Tarja Niemi på finska föreningen i Nyköping är kritisk till tjänsten då den förutsätter att man kan svenska eller engelska.

– Speciellt äldre människor som har svårt och har tappat sitt språk förstår inte alls det där, de blir upprörda, säger Tarja Neimi.

 Vad borde dem göra?

– De borde sätta in direkt när man ringer någon som säger direkt på finska vad man ska göra annars kommer de inte att komma fram.

Pengarna till den här satsningen kommer ifrån det statsbidrag som finska förvaltningsområden får. Av dem har Landstiget Sörmland hittills bara förbrukat en tredjedel av pengarna de senaste tre åren.

Margareta Viking på landstinget säger att man inte kände till problemet men att man kommer att titta på det.

– Det är bra att vi får reda på det så att vi kan titta på det, säger hon.

Andreas Ericson
andreas.ericson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".