Eskilstuna

"Bra att det byggs bostäder"

1:35 min

Eskilstuna kommun gjorde inga fel när de sålde den gamla brandstationstomten till HSB förra sommaren. Det hävdar stadsbyggnadsnämndens ordförande Magnus Johansson, som tillbaka visar alla anklagelser om att kommunen gett HSB ett lägre pris.

--Det är helt falskt att anklaga oss för att vi skulle vilja gynna någon särskild aktör, säger Magnus Johansson (MP).

--Det som är viktigt för oss är att få igång byggandet och vi ska se till att få rätt betalt för de markplättar vi har. Den här har varit en riktig utmaning och nu får vi igång det bygget. Det är väldigt positivt, säger han.

Förra sommaren sålde Eskilstuna kommun den gamla brandstationsfastigheten i centrum till HSB för runt 1,5 miljon kronor.
Två månader senare sålde HSB tomten vidare till en bostadsrättsförening för nästan tio gånger så mycket - runt 15 miljoner kronor.

Jari Puustinen, moderat oppositionsråd i Eskilstuna, är starkt kritisk till majoritetens agerande:

– Man sålde den här tomten alldeles för billigt. Man skulle ha tjänat åtskilliga fler miljoner om man hade gjort en marknadsmässiga bedöming på rätt grunder. Då hade Eskilstunas invånare fått mer pengar för den tomten.

Men Magnus Johansson förklarar att HSB har haft stora kostnader för rivning och sanering av tomten och att deras vinst inte har varit så stor som det verkar. Samtidigt förnekar han att priset varit lågt på grund av de tidigare kopplingar som funnits mellan socialdemokraterna och HSB:

--Det är naturligtvis inget att dölja att det har funnits socialdemokrater i HSB-rörelsen.

Men det har inte spelat in här?

--Spelat in…  det kan jag inte säga. Det är en ren affär, kostnaderna är korrekta. Om man vill misstänkliggöra det… Jag kan konstatera att här börjar man bygga, vi får bostäder i centrala Eskilstuna – det är väldigt bra för stan.

Andreas Ericson
andreas.ericson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista