Konkurrensverket gjorde i mitten av februari 2013 en gryningsräd mot ett tiotal flyttfirmor i en misstänkt kartell. Bilden är från ett annat tillfälle. Foto: Maja Suslin/ Scanpix
Gnesta

Länsbo i centrum för flyttkartell-utredning

I samband med en gryningsräd mot ett tiotal misstänka företag fick en Gnestabo också hembesök av Konkurrensverket. Mannen säger till Sörmlandsnytt att inget fog finns för misstankarna.

-- Vi välkomnar utredningen. Det måste gå rätt till i vår bransch, så kommenterar den Gnestabo som står mitt i Konkurrensverkets utredning om misstänkt kartellbildning i flyttbranschen.

Misstankarna mot ett tiotal flyttföretag kommer enligt Konkurrensverket från ett trovärdigt insidertips. Det handlar om anbudssamverkan, som alltså sätter konkurrensen ur spel vid upphandlingar.

– Det finns inte tillstymmelse till det och därför välkomnar vi utredningen, det säger den Gnestabo som har styrelseuppdrag i flera av bolagen som förekommer i utredningen.

Enligt dn.se tror Konkurrensverket att den misstänkta flyttkartellen omfattar ett tiotal bolag, baserade i Stockholm och Jönköpingstrakten. Bolagen kontrollerar större delen av den svenska flyttmarknaden.

Två av de större flyttföretagen vann nyligen Statens ramupphandling av flyttleverantör, ett avtal värt 60 miljoner kronor.

Vid en gryningsräd i mitten av februari gjordes beslag av datorer och handlingar. Då gjorde också Konkurrensverket hembesök hos Gnestabon eftersom han, enligt dn.se bedriver en del av sitt arbete i anslutning till hemmet.

-- De måste få göra sitt jobb, säger mannen till Sörmlandsnytt om Konkurrensverkets räd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".