Mälaren-Saltsjöns Båtförbund protesterar mot beslutet att stänga Danviksbron i Stockholm. Arkivfoto: Tony Winders/Scanpix
Sörmland

Seglare protesterar mot stängd bro

Tore Hansson, Mälaren-Saltsjöns Båtförbund: Vi känner oss bittra
1:32 min

Segelbåtsägare runt hela Mälaren är upprörda över beslutet att börja reparera Danviks-tullsbron i Stockholm lagom till sommarsäsongen. Beslutet togs av Stockholms stad med kort varsel, och utan att några alternativa lösningar.

Bron kommer vara färdigrenoverad först i slutet av september.

– Eftersom Danviksleden är en så viktig väg från Mälaren ut i Östersjön, kommer tusentals segelbåtsägare att drabbas. Vi har ett åttiotal klubbar inne på Mälarsidan, och till det kommer segelbåtsägare i alla klubbar i andra förbund runt Mälaren, säger Tore Hansson.

Vad kommer effekterna att bli då för seglarna nu när Danvikstullsbron inte kan öppnas länge?

– Ja det finns ju bara två möjliga sätt att ta sig från Mälaren ut i Saltsjön. Danvikstull, och Södertälje kanal, det finns ingen annan väg. Som det blir nu gör sig båtar högre än 10.8 meter ej besvär genom Danviksleden. Dom kommer varken ut eller in, säger Tore Hansson, ordförande i Mälaren-Saltsjöns Båtförbund till P4 Radio Stockholm.

Vid Danvikstull har arbetet redan börjat med att reparerar och renovera den gamla Danviksbron. Det hänger ner byggnadsställningar en god bit under bron och den segelfria höjden från nu och fram till sent i höst är alltså sänkt till 10,8 meter.

Det här riskerar att ställa till det ordentligt för båttrafiken i Mälaren under sommarsäsongen, och Tore Hansson tycker att fritidsbåtsrörelsen har blivit överkörd av Stockholms stad i under processens gång.

– Vi känner oss lite bittra och ledsna över att det känns som om man inte brytt sig särskilt mycket om båtfolket.

– Hade man till exempel satt igång den här processen, och informerat alla inblandade minst ett halvår tidigare, då hade vi båtägare kunnat planera bättre. En sån sak som att kanske välja att lägga kvar båten i Saltsjön i vinter för en gångs skull för att man visste att bron var stängd. Nu fick vi ingen möjlighet att ens överväga det, säger Tore Hansson, ordförande i Mälaren-Saltsjöns Båtförbund till P4 Radio Stockholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".