Friskis och Svettis ökar antalet medlemar generellt, men ökad träning har inte slagit igenom i Folkhälsoinstitutets statistik. Foto: Karin Malmhav/Scanpix.
Sörmland

Ökad träning har inte gett bättre hälsa

Organiserad träning ökar. Gymkedjorna växer fram snabbt. Men av tränings- och hälsotrenden syns inga spår i Folkhälsoinstitutets statistik. I Folkhälsoinstitutets senaste nationella folkhälsoenkät som gäller hela befolkningen syns inga resultat av ökad träning,

Förra året ökade Sveriges största idrottsförening, Friskis och Svettis, medlemsantalet med 2,4 procent.

I Sörmland minskade antalet medlemmar med en procent.

Två tredjedelar uppger att de rör sig med förhöjd puls minst 30 minuter om dagen, samma nivå som 2004. En tredjedel säger att de rör sig minst 60 minuter per dag, även det i nivå med 2004.

– Sett till hela befolkningen ser vi ingen statistisk skillnad i mängden daglig fysisk aktivitet, trots ökande försäljning av gymkort och att exempelvis Vasaloppet och Vätternrundan blir fulltecknade rekordsnabbt varje år, säger Matthew Richardson på Folkhälsoinstitutet till TT.

Enligt honom syns heller inga tecken på att livsstilsrelaterade sjukdomar minskar, snarare tvärtom.

– Det kan vara så att vissa socioekonomiska grupper har ökat sin aktivitetsnivå och får ökad uppmärksamhet i medier, men på befolkningsnivå verkar det inte vara så, säger Richardson.

Mats Olsson, hälsostrateg och forskare på framtidsanalysföretaget Kairos Future, ser framgångarna för gymbranschen som ett tecken på att attityden till träning ändå håller på att förändras. Han är övertygad om att den förändringen på sikt kommer att synas i statistiken.

Enligt honom lär träningsvanorna ändras på allvar när insikten når folk om att man kommer att tvingas till mer eget ansvar för sin hälsa, och ser en risk att vården börjar prioritera ner dem som drabbats av lindragare sjukdomar på grund av dålig livsstil.

– Sådana signaler har redan börjat komma: "Du får ingen operation förrän du slutat röka" eller "Du måste gå ner i vikt".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".