1 av 3
Båven har höga skyddsvärden och kan komma att få utökat strandskydd. Här sångsvanar vid öppet vatten vid Sibro, i sydöstra Båven. Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio.
2 av 3
Båvens stränder har blivit alltmer privatiserade menar Hans Rydberg från Naturskyddsföreningen. Naturskyddsföreningen vill se ett utökat strandskydd för att slå vakt om miljön för framtiden. Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio.
3 av 3
Om strandskyddet utökas i Båven till 300 meter så innebär det att hälften av mjölkbonden Hans Anderssons ägor på Haga gård i Ripsa utanför Nyköping hamnar inom strandskydd. Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio.
Sörmland

Lantbrukare protesterar mot utökat strandskydd

Lantbrukaren Hans Andersson: Det är förödande
1:56 min

Stränderna längs sörmlandskusten och längs de större sjöarna ska få ett starkare skydd mot exploatering, enligt länsstyrelsen. Nu står Båven på tur, men lantbrukare protesterar.

Hittills har strandskyddet utökats från 100 meter till 300 meter längs större delen av kusten och längs Eskilstunas Mälarstrand. Nu står Båven på tur.

Men inte alla ser positivt på länsstyrelsens förslag.

– Nej, skulle man stycka av för att sälja en tomt, så blir det märkligt. Det skydd som vi har idag gör att det byggs väldigt lite runt Båven, säger lantbrukaren Hans Andersson som har ca 70 kor på Haga gård i Ripsa utanför Nyköping.

Om förslaget med 300 meters strandskydd går igenom så hamnar ungefär halva hans gård  inom strandskyddsområde. Han ser en framtid där han inte kommer att kunna stycka av strandnära.

– Jag tycker att det är förödande för utvecklingen.

Båven är Sörmlands största sjö, med strand mot Flen, Gnesta och Nyköping, och hittills har Flen signalerat starka invändningar.

Lantbrukarnas intresseorganisation LRF rasar mot förslaget som de menar kränker äganderätten och kritik kommer också från företagarföreningen, Forum Flen.

Enligt LRF så går länsstyrelsens arbetet stick i stäv med regeringens intentioner att underlätta för landsbygdens utveckling genom striktare regler för när strandskyddet får utvidgas.

Länsstyrelsen gör  enligt LRF tvärtom och  utökar strandskyddet i områden där det inte är befogat. LRF vill nu att länsstyrelsen gör om sitt förslag från grunden då det gäller Båven och Strängnäs mälarstrand.

I ett uttalande som togs vid LRFs länsstämma kräver organisationen också att de beslut som redan fattats för kusten och Eskilstuna rivs upp. LRF har också tagit fram en mall till protestskrivelse, som flera lantbrukare använt när de yttrat sig till länsstyrelsen.

Länsstyrelsens motiv till att utöka strandskyddet är att skydda stränderna mot ytterligare exploatering och lågsiktigt trygga allmänhetens tillgång till stranden.

Det handlar också om att bevara goda livsvillkor för djur och växtliv allt i linje med den gamla Båvenplanens intentioner.

Sjön har mycket höga skyddsvärden, utpekad som riksintresse för naturvård och friluftsliv och är dessutom ett Natura-2000 område. 

Storlom och fiskgjuse är häckande arter och P4 Sörmland stöter på sångsvan när vi passerar öppet vatten vid Sibro. Hans Rydberg från Naturskyddsföreningen anser att ett utökat strandskydd skulle gynna Båvens unika värden, som han menar är hotade idag.

– Stränderna vid Båven har under åren privatiserats och tillgängligheten för allmänheten har blivit allt sämre och jag tror att om förslaget inte går igenom finns en risk att det blir en väldigt bebyggd sjö som tappar väldigt många av de värden som man en gång sa sig vilja behålla.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".