Här skulle strejk har utbrutit om parterna inte enats om nytt byggavtal igår. Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio.
nyköping

Det blir ingen byggstrejk idag

Det blir ingen storstrejk inom byggsektorn idag. Två byggarbetsplatser i Nyköping tillhörde de arbetsplatser som varslats. Parterna kom överens igår kväll.

Medlarna lade ett slutbud i Påskhelgen, som parterna egentligen skulle svara på redan vid 14-tiden igår, men det dröjde fram till kvällen innan fackförbundet Byggnads och dess motpart Sveriges Byggindustrier var överens.

En av de stora stötestenarna i förhandlingarna har varit Byggnads krav på så kallat huvudentreprenörsansvar - att entreprenörer ansvarar för att även underentreprenörer ska följa kollektivavtal och betala avtalsenlig lön.

En arbetsgrupp ska nu ta hand om frågan för att ta fram lösningar om hur ansvarsfrågan ska kunna skrivas in i kollektivavtal.

- Nu ska vi, som våra nordiska grannländer, få ett huvudentreprenörsansvar även i Sverige. Det tycker vi är positivt, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm till TT.

- Vi ska jobba fram lösningar som är acceptabla för båda parter, säger Mats Åkerlind, vice vd och förhandlingschef vid Sveriges Byggindustrier.

I och med avtalet är parterna också överens om att exportindustrins lönenorm, det så kallade märket, blir norm även för byggbranschen.

Om Byggnads och Sveriges Byggindustrier inte kommit överens hade omkring 3 000 byggarbetare vid 160 arbetsplatser gått ut i strejk idag, två arbetsplatser i Nyköping hade drabbats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".