Karin Lindvall länsmuseichef, utanför det blivande museét. Foto: Urban Hedqvist/Sveriges Radio.
Nyköping

Klart med nytt länsmuseum i hamnen

Åsa Kratz (S): " Vi är beredda att satsa på museét"
7:05 min

Länsmuséet ska ligga i Nyköpings hamn. Landstinget Sörmland köper fastigheten i Spelhagen av fastighetsbolaget Klövern för 22 miljoner kronor.

Efter en långdragen process med flera turer står det nu klart att det nya länsmuséet i Sörmland verkligen kommer att ligga i Nyköpings hamn. Landstinget köper loss den fastighet av bolaget Klövern som man tidigare planerade att hyra.

Redan i höstas gjorde den politiska majoriteten i landstinget ett utspel där man förklarade att man var beredda att satsa pengar på ett nytt museum, men då höll inte riktigt den ekonomiska kalkylen.

Nu finns det inte längre några hinder, konstaterar Åsa Kratz(S), som är ordförande för den nämnd som hanterar kulturfrågor.

– Det som är skillnaden är att det här är vi beredda att prioritera och satsa på. Då var det inte klart att vi hade lokalen tillgänglig och att kommunen ville vara med på det. Nu har vi avtal på gång och politikerna ska fatta beslut i Landstinget, säger Åsa Kratz.

I nästa vecka får landstingsstyrelsen ärendet på sitt bord och sedan fattar fullmäktige beslut i maj. Och vad innebär beslutet då? Jo, man kommer att satsa 250 miljoner kronor på att få ett nytt länsmuseum till stånd och man gör det genom att bygga ut de befintliga byggnader som idag ägs av fastighetsbolaget Klövern.

Driftskostnaden för landstinget beräknas bli 18 miljoner kronor per år, men dessutom tillkommer det 7,6 miljoner kronor per år som Nyköpings kommun ställer upp med.

Och det var en viktig del för att planerna skulle gå i lås. I de pengarna ingår bland annat inrättandet av ett stadsmuseum inom länsmuséets väggar men det är en ganska liten del av Nyköpingsbornas skattepengar som går till det.

– Någonstans är det väl en tjänst lite drygt, så en halv miljon går till det, säger Urban Granström socialdemokratiskt kommunalråd i Nyköping.

Men ni är beredda att betala för att länsmuseet hamnar i Nyköping?

– Absolut, det är en satsning på kultur och det är ett attraktivt besöksmål. Allt som gör Nyköping mera attraktivt är viktigt, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".