Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Nytt avtal skapar inga ovationer bland metallare på Volvo i Eskilstuna, säger Metalls sekreterare Bo Karlsson-Löfroth. Foto: Fredrik Blomberg/Sveriegs Radio
Sörmland

Metall nöjt med industriavtal

Emil Karlsson, Metall SSAB: Det vart ganska bra
1:14 min

Ett avtal är klart inom industrin. Det innebär löneökningar på 6,8 procent på tre år och innefattar även avsättningar till deltidspension.

Avtalet innebär 6,3 procents löneökningar och en halv procent går till ett nytt system med deltidspension eller arbetstidsförkortning, sammanlagt 6,8 procent.

De som skrivit på avtalet är bland annat IF Metall, Unionen, Sveriges Ingenjörer och Teknikföretagen.

Förutom rena löneökningar och avsättningar till deltidspension har arbetsgivarna fått igenom en del av sina krav i fråga om övertidsregler och flexibilitet vid förläggning av arbetstiden.

Metall på SSAB i Oxelösund är nöjt med det avtal som idag blev klart för industrin. Det innebär löneökningar på 6,8 procent på tre år och innefattar även avsättningar till deltidspension. Det betyder drygt 1500 kronor i snitt om man har 25000 kronor i månaden.

På Stål- och metallavtalets område finns redan avsättning till delpension.

I stället har överenskommelse träffats om "trygghet och flexibilitet". Det innebär att arbetstiden till viss del kan variera beroende på orderingång genom avsättningar till arbetstidsbank.

– Den där arbetstidsbanken kan man banka tid i och växla ut vid lågkonjunkturer till exempel. Vi har ju en typ av arbetstidsförkortning idag som betyder att vi jobbar 80 procent och får 90 procentig lön. Den här arbetstidsbanken skulle innebära att vi har full ersättning men kan ändå jobba mindre tid, säger Emil Carlsson klubbordförande i Metall på SSAB i Oxelösund.

Vad tycker du om överenskommelsen?

– Som jag ser den just nu så verkar den vara rätt bra. Sedan är det ju alltid en fråga om procentsatsen, säger Emil Carlsson.

Metalls sekreterare på Volvo i Eskilstuna, Bo Karlsson-Löfroth, har ännu inte hunnit sätta sig in i alla detaljer.

– Det är inga stora pengar precis. Det ligger under två procent per år och det når inte upp till två procent. Det skapar nog inte några ovationer, säger Bo Karlsson-Löfroth.

Facken har också fått gehör för sitt krav på extra föräldraförsäkring, som innebär att arbetsgivaren till viss del fyller upp med extra pengar i sex månader.

För tjänstemannaförbundet Unionen ingår individgarantier, det vill säga minsta möjliga löneökning för alla, på 780 kronor i månaden under de tre åren. Lägstalönerna höjs med 6,3 procent under perioden.

Det sista året i det treåriga avtalet är uppsägningsbart.

Avtalet ger för IF Metall på det största avtalsområdet, teknikavtalet, 1 550 kronor mer i månaden under de tre åren, räknat på en snittlön på 25 000 kronor. På det sämst betalda området, tekoavtalet, blir det påslag på totalt 1 587 kronor mer i månaden i snitt, enligt facket.

Också inom gruvnäringen och inom stål-och metallbranschen är avtalen klara, enligt Industriarbetsgivarna. Det som återstår är främst avtalet med Pappers.

Även sågverksavtalet med flera mindre avtal är klara, som också ger 6,8 procent på tre år, enligt LO-facket GS. Dessa avtal berör cirka 35 000 medlemmar.

TT/P4 Sörmland

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".