1 av 2
Det utökade strandskyddet som länsstyrelsen föreslår innebär en konfiskering av användningsrätten utan rättsligt stöd, menar Jan Hildingsson, markägare i Strängnäs. Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio.
2 av 2
Folke Holmgren vill se ett stopp för att Mälarens stränder blir alltmer privatiserade. Folke Holmgren vill se ett stopp för. Och han menar sig tala för många. Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio.
Sörmland

"Utökat strandskydd - ett rättsövergrepp"

Markägare: Det är emot äganderätten
1:56 min

Markägare i Strängnäs protesterar mot länsstyrelsens förslag om utökat strandskydd vid Mälarens strand. Det är emot äganderätten, menar fastighetsägaren Jan Hildingsson.

Mälarens strand i Strängnäs är nästa område som kan få ett stärkt skydd mot exploatering. Här föreslår nu länsstyrelsen att strandskyddet ska utökas från 100 meter till 300 meter.

P4 Sörmland rapporterade igår att ett liknande förslag för sjön Båven har mötts av både positiva och negativa reaktioner. Och samma sak gäller i Strängnäs.

– Hundrametersgränsen som gäller idag, den går här nu. Skulle den utökas till 300 meter då försvinner all den här marken vi ser här in i skyddsområde. Då blir det omöjligt att bygga eller utveckla verksamhet här. Det är stora ekonomiska konsekvenser, säger markägaren Jan Hildingsson på Aspö i Strängnäs.

Jan Hildingssons står på uppfarten framför villan på gården och blickar ut över ägorna vid Mälarens strand. Om länsstyrelsens förslag går igenom så hamnar mer än hälften av de 225 hektaren inom skyddat område. Han pekar ut ett område som han menar skulle passa bra att stycka av som sommarstugetomter, något som blir omöjligt med ett utökat strandskydd.

Redan tidigare har större delen av Sörmlandskusten fått utökat strandskydd till 300 meter, liksom Eskilstunas stränder vid Mälaren, och i övriga län runt Mälaren gäller som regel utökat strandskydd.

Nu är Strängnäs på tur att få ett ökat skydd mot exploatering för att långsiktigt trygga allmänhetens tillgång till stranden.

Men flera fastighetsägare i Strängnäs, bland dem Jan Hildingsson, protesterar kraftigt mot planerna.

– Rent principiellt ser jag ett rättsövergrepp. Det här går emot äganderätten enligt EU, säger han.

Men det finns även en opinion för ett ökat strandskydd. Folke Holmgren är gammal orienterare.

Han tycker att stränderna i Strängnäs blivit alltmer privatiserade, vilket han vill se ett stopp för. Och han ser sig som företrädare för ett starkt allmänintresse.

– Jag representerar många fler människor än de enskillda fastighetsägarna. De är ju bara intresserade av att tjäna pengar, säger Folke Holmgren, orienterare från Strängnäs.

Även Naturskyddsföreningen ställer sig bakom ett utökat strandskydd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".