Lantmännen har gjort en storaffär med ett riskkapitalbolag. Foto: Katarina Wahlström/Sveriges Radio.
Katrineholm

Ny stor kycklingaffär

"Valla är vår viktigaste produktionsenhet"
1:08 min

Lantmännen bildar ett nytt ledande bolag inom kycklingmarknaden tillsammans med riskkapitalbolaget Cap Vest och med över fem miljarder i omsättning.

Det nya bolaget köper Kronfågelgruppen i Sverige och Danmark från Lantmännen och Cardinal Foods i Norge från Cap Man.

--Vi vet ju alla att vi äter alldeles för mycket rött kött. Så vi vill gärna få svenskarna att äta mer vitt kött. Det kräver nya produkter, investeringar och innovation, säger Leif Bergvall Hansen, tilltänkt vd för det nya bolaget. Han är idag vd för Kronfågelgruppen.

I det nya bolaget kommer bondeägda Lantmännen äga 48 procent och riskkapitalbolaget CapVest 52 procent.

Kronfågel i Valla utanför Katrineholm meddelade i mitten av mars att de minskar antalet anställda med 62 i år. Under de närmsta två åren kommer sammantaget cirka hundra medarbetare behöva lämna företaget. Men den nya affären kommer inte att innebära fler varsel i Valla enligt Leif Bergvall Hansen.

– Det är svårt att garantera någonting, men det är absolut inget vi planerar. Vi har precis investerat mycket pengar i Valla. Det är vår absolut viktigaste produktionsenhet i Sverige och det kommer det att vara framöver också.

Per Thyrén
per.thyren@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".