1 av 3
Marsäng utanför Nyköping är en lokal där det bland annat samlas grågäss så här års. Lokalen finns med i fågelföreningen Tärnans jubileumsbok. Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio.
2 av 3
Sångsvan vid Lövsund utanför Nyköping, en av de lokaler som finns med i fågelföreningen Tärnans bok, Fågellokaler i Sörmland. Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio.
3 av 3
Oxelösunds hamn är en av 110 listade fågellokaler i boken Fågellokaler i Sörmland som ges ut idag, säger ornitologen och redaktören Jan Gustafsson, från Fågelföreningen Tärnan. Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio.
sörmland

Tärnan firar med sörmländsk fågelbok

Sörmlands 100 bästa fågellokaler
16 min

I år firar Fågelföreningen Tärnan i Nyköping Oxelösund sitt 30-års jubileum och det genom att ge ut en bok, en atlas över drygt 100 sörmländska fågellokaler.

Allt presenteras i boken med vackra bilder, kartor och information om olika arter.

Bokens redaktör, ornitologen Janne Gustafsson, rapporterar om en för många efterlängtad nyhet vid en av lokalerna, Oxelösunds hamn.

--Det börjar dyka upp ejder nu, äntligen, säger vi som väntat på dem. Här har vi det öppna vattnet och havet utanför, som gör att, den här viken drar till sig framför allt sjöfågel, säger han.

Boken, som nu ges ut i samband med föreningens 30-års jubileum har finansierats av länsstyrelsen och kommunerna i Sörmlands län.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".