Med strandskyddet utökat till 300 meter även i Strängnäs så blir strandskyddet enhetligt runt hela Mälaren, enligt Patrik Nissen, chef för samhällsbyggnadsenheten på Länsstyrelsen i Sörmland. Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio.
Sörmland

Ökat strandskydd ska säkra tillgängligheten

"Vill trygga tillgängligheten långsiktigt"
1:54 min

Det handlar om att säkra tillgängligheten för allmänheten långsiktigt. Det säger Patrik Nissen, samhällsbyggnadschef på länsstyrelsen med anledning av förslaget på utökat strandskydd till 300 meter även i Båven och Mälarstranden i Strängnäs.

Större delen av Sörmlandskusten, liksom Eskilstunas strand mot Mälaren har sedan tidigare fått strandskyddet utökat till 300 meter.

Nu går länsstyrelsen vidare och vill skydda Båven och Strängnäs Mälarstrand mot exploatering på samma sätt.

Länsstyrelsen räknar med beslut före halvårsskiftet och en strid ström av yttrande skickas nu till länsstyrelsen.

– Det är ju just för att trygga tillgängligheten på lång sikt för det allemansrättsliga och det är ju det strandnära, som är det viktiga i det sammanhanget, säger Patrik Nissen.

Upprörda markägare talar om rättsövergrepp och konfiskering och protesterar mot att deras egendomar kan tappa i värde när det inte längre blir möjligt att stycka av strandnära tomter.

Samtidigt ser Naturskyddsföreningen och naturintresserade enskilda förslaget som nödvändigt för att bevara viktiga miljöer för framtiden.

Båven är riksintresse för naturvård och friluftsliv och har en vattenkvalitet som gör att det pekats ut som Natura 2000 område.

– Det finns ju väldigt starka skäl till att skydda just den här viktiga sjön i centrala Sörmland, säger Patrik Nissen.

Och riksdagen har enligt Patrik Nissen redan visat hur skyddsvärd man anser Mälaren vara genom att peka ut den som skyddsintresse för de samlade natur- och kulturmiljövärdena.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".