Avspärrning vid misstänkt bomb på Galléengatan i Eskilstuna. Foto: Ida Lindhagen /SR
Eskilstuna

Polisen skjuter mot misstänkta bomben

"Jag vaknade av att polisen slog på dörren"
2:23 min

För en liten stund sedan sköt polisens bombgrupp mot den misstänkta sprängladdning man hittat på Galléengatan i Eskilstuna. Eventuella resultat om det är en attrapp eller riktig laddning dröjer, enligt polisens presstalesman Lars Ånestrand.

Det var straxt efter klockan 6 i morse som ett vittne obeserverade en man närma sig en bil och fästa ett föremål under en parkerad bil. Mannen avlägsnade sig sedan från platsen. Polisen bedömde det hela som skarpt läge.

Under morgonen och förmiddagen har polisen i samverkan med räddningstjänsten utrymt närliggande bostäder. Området spärrades av i avvaktan på att en bombgrupp från Stockholm skulle anlända för närmare undersökning av den misstänkta sprängladdningen. 

Bombgruppen anlände vid 10-tiden, men det var då ännu oklart om den hade börjat jobba, eller hur lång tid arbetet skulle ta, enligt P4 Sörmlands reporter, Karin Frimodig, som är på plats vid avspärrningen.

Avspärrningarna utvidgades vid 10-tiden kring den misstänkta sprängladdningen och fler personer började evakueras. I nuläget har ett 60-tal personer evakuerats från sina bostäder. Det kan bli något fler, enligt Lars Ånestrand, presstalesman vid polisen.

– De evakuerade kan gå till Balsta idrottsplats, där det finns folk på plats, säger han.

Kommunens ansvarige tjänsteman i beredskap säger att man inte har upprättat någon särskild samlingspunkt för de evakuerade.

Angela Manassis var en av de boende på Galléngatan som polisen utrymde efter att ett vittne obeserverade en man som vid sextiden på morgonen fäste ett föremål under en parkerad bil.

– Jag vaknade av att polisen, jag visste inte att det var polisen, slog hårt på dörren. Jag gick ner och öppnade då sa de att att vi skulle utrymma för att de fått tips om något exploisionsartat på längan ner här på gatan.

Har ni fått stå här ute på gatan och vänta hela morgonen?

– Ja, jag tror att det flesta har fått vänta här. Vi gick ner till vår dotter, men nu kom vi tillbaka för att det var så stressigt och panikartat så jag visste inte om vi hade låst dörren.

Hur känns det?

– Det är lite rädsla, lite panik man vet inte vad det är för någonting, det är lite chockartat att vakna av att någon står och slår på dörren.

Har ni fått någon information om vad som ska hända?

– Nej vi har inte fått någon information om vi ska stanna här eller vad vi ska göra.

Ida Sundqvist har fått lämna sin lägenhet på Ungergatan, som ligger alldeles nära Galléngatan.

–Det har varit poliser och knackat på men jag låg och sov, så jag vaknade inte tyvärr. Jag vaknade av att min pappa ringde. Det känns inget speciellt, jag är bara glad att komma därifrån.

Bomben i Eskilstuna

Foto: Ida Lindhagen/Sveriges Radio.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".