Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Bomben som hittades under en bil tidigt imorse på Galleéngatan, på Öster i Eskilstuna är oskadliggjord av bombgruppen från Stockholm. Foto: Ida Lindhagen/Sveriges Radio
Eskilstuna

Avpärrningarna borta efter bombhot - kommunen nöjd med beredskapen

"Det var en lyckad insats"
0:37 min

Bomben som hittades under en bil tidigt imorse på Galleéngatan, på Öster i Eskilstuna är oskadliggjord och avspärrningarna är borta. Kommunen är nöjd med sin säkerhetsinsats under dagen.

Under eftermiddagen började polisen lätta på avspärrningarna kring området där den misstänkta bomben hittades under morgonen. Tidigt på eftermiddagen hördes en rejäl knall. Lars Hj Ånestrand, polisens presstalesman berättar om vad som hände.

– Bombteknikerna från Stockholm sprängde föremålet och det var en lyckad insats som inte medförde någon ytterligare explosion.

Har ni några spår att jobba efter?

– Vi kommer att säkra det här materialet och försöka komma underfund med vad det var, och söka spår på det. Bilen som var föremål i den här undersökningen är tagen i beslag och kommer bli undersökt.

Polisen skrev tidigare i eftermiddag i ett pressmeddelande att den misstänkta sprängladdningen betraktades som skarp och att man nu ska fortsätta utredningen och hålla ett antal förhör. Någon misstänkt person finns dock inte i nuläget.

Torgny Knutsson är säkerhetssamordnare på Eskilstuna kommun och han är nöjd med hur händelsen hanterats under dagen.

– Vi har en funktion som heter tjänsteman i beredskap, en funktion som fungerar dygnet runt och när vetskapen kom om bombhotet aktiverades den här personen, som har en manual att följa. Man informerar de direkt berörda i kommunledning och även de förvaltningar som kan analysera vilka som kan vara berörda av händelsen, boenden, skolor, hemtjänstpersonal. Det går med en telefonkedja så att alla har beredskap och jag tycker att det har fungerat alldeles utmärkt, säger Torgny Knutsson.

Socialjouren var på plats på Slottskolan, som användes som uppsamlingsplats för de evakuerade i de bostadsområden som polisen spärrat av och det fanns möjlighet att använda en gymnastiksal och ett personalrum till evakueringen.

– Jag tyckte vi var med på banan, säger Torgny Knutsson.

Det var alltså vid 6-tiden i morse som ett vittne såg hur en man placerade bomben under en bil i ett bostadsområde på Öster i Eskilstuna.

Det medförde att polisen snabbt tog beslutet att evakuera ett 60-tal beoende. Sörmlandsnytt har pratat med flera boende, bland andra Inge Andersson.

– Tio i sju ringde telefonen och de sa att du måste ut för vi ska utrymma fastigheten. Det var bråttom sa de. Jag hann inte liksom riktigt vakna, jag förstod inte från början. Jag fick klä på mig det jag hade och gå ut och möta en polis som hänvisade mig ner till gatan. Och där fick jag stå, bakom en avspärrning, berättar Inge Andersson.

Bomben i Eskilstuna

Foto: Ida Lindhagen/Sveriges Radio.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".