Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sörmland

Så överfulla är sjukhusen i Sörmland

Landstinget Sörmland ligger i mittenskiktet bland Sveriges landsting när det gäller överbeläggningar i vården. Det visar den första sammanställda statistiken.

Landstinget Sörmland ligger i mittenskiktet bland Sveriges landsting när det gäller överbeläggningar i vården.

Efter de senaste årens återkommande problem med överfulla sjukhus och patienter på fel avdelningar, publicerar nu Sveriges kommuner och landsting (SKL) för första gången siffror över överbeläggningarna.

Sörmland hade i genomsnitt lite drygt två överbeläggningar per 100 vårdplatser i februari vid mättillfället.

Det placerar Sörmland i mitten bland landstingen trots en situation med personalbrist och ofrivilligt stängda vårdplatser. 

Under februari och mars har de tio stängda vårdplatserna öppnats i Eskilstuna. I Nyköping har nio stängda vårdplatser öppnats, nio platser är fortfarande stängda.
Problem med kräksjuka som inte ger med sig har bidragit till att situationen är pressad.
För att öppna vårdplatserna pågår ett intensivt rekryteringsarbete samtidigt som personal från bemanningsföretag också används.

Samtliga landsting rapporterade i januari att man hade fler patienter än vårdplatser. Och vittnesmålen från sjukvården om de överfulla avdelningarna har ökat den senaste tiden och både Socialstyrelsen och Arbetsmiljöverket har lagt miljonviten på landstingen.

Men Sveriges kommuner och landsting har efter mycket vånda bedömt att man först nu kan publicera statistiken över hur det egentligen ser ut på sjukhusen.

Landstinget i Gävleborg toppar tabellerna med flest överbeläggningar, under januari-februari, följt av Västerbotten och Västmanland. Dalarna och Jönköping har det lägsta antalet.

När det handlar om patienter som måste placeras på fel avdelning på grund av platsbristen, är det Gotland och Halland som har flest.

– Det är ett patientsäkerhetsproblem och ett arbetsmiljöproblem, säger Göran Stiernstedt, chef för vård och omsorg på SKL.

Intresseorganisationen SKL framhåller att siffrorna inte går att jämföra mellan landstingen eftersom man kan ha mätt på olika sätt.

– Men det visar sig ändå vara stora skillnader mellan olika sjukhus och landsting, säger Göran Stiernstedt.

Ekot/P4 Sörmland

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".