Antalet komkurser har minskat i Sörmland jämfört med förra året. Foto: Scanpix
Sörmland

Sörmland mot strömmen med färre konkurser

"Vi har en jättemarknad runt knuten"
1:42 min

Antalet konkurser ökar i landet, men här i Sörmland är trenden den motsatta. Jämfört med förra året så har antalet konkurser minskat med 24 procent enligt undersökningsföretaget UC. Nyheter som glädjer Birgit Båvner på Nyföretagarcentrum.

– Vi håller på och blir ett riktigt företagarvänligt län. Jag tycker att jag ser att många kommuner fokuserat på att hjälpa företagen, och skapat så goda förutsättningar som möjligt för att komma igång.

Under årets första kvartal ökade antalet konkurser i landet med tolv procent jämfört med samma period 2012. Men de sörmländska företagen gick emot strömmen, här minskade konkurserna med 24 procent.

Nyföretagarcentrum sörmland är en förening som får ekonomiskt stöd av kommuner och näringsliv för att främja nya företag och se till att de inte går i konkurs.

– Vi har ett kvalitetsmål och det är att ingen ska gå i konkurs. Först preparerar vi företagen så gott vi kan med utbildning och rådgivning och allt man behöver eta innan man startar. Sen efter tre år kommer vi tillbaka till alla för att ta reda på hur det har gått. berättar Birgit Båvner

Första kvartalet 2011 gick 51 företag i konkurs i länet, första kvartalet 2012 var siffran 42 företag och första kvartalet i år var antalet konkurser endast 32, en trend Birgit Båvner känner av och hon ser förutsättningar för att kurvan ska fortsätta åt rätt håll.

– Vi har en jättemarknad runt knuten, vi har bra logistik, vi ser till exempel inom besökningsnäringen att visst betyder det någonting att ha Skavsta nära, att ha motorvägen som löper rakt igenom länet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".