Oxelösunds hamn. Foto: Malin Marcko/Sveriges Radio Sörmland.

Oxelösund kan bli för dyrt för malmtransporter

Tittar på flera alternativ
1:39 min

Utbyggnaden av Oxelösunds hamn kan komma att stoppas av Trafikverket. Enligt Lotten Herman, projektledare på Trafikverket är Oxelösund ett dyrare alternativ jämfört med Uddevalla.

Just nu utreder myndigheten hur malmen från gruvorna i Bergslagen lättast ska transporteras till någon utskeppningshamn.

- Till Oxelösund kostar det i storleksordningen 2.5 miljarder kronor, säger Lotten Herman projektledare på Trafikverket.

Och till Uddevalla?

- Det är lite mindre, men det beror på hur man räknar. Det finns åtgärder som finns med i våra planer. Räknar man med dem så är det mindre dit.

Så det skulle vara ett billigare alternativ att frakta malmen till västkusten?

- Ja, det är det förhoppningsvis.

Redan nästa sommar tänker gruvbolaget Nordic Iron Ore starta brytningen av järnmalm i Blötbergets gruva utanför Ludvika. De vill exportera malmen från hamnen i Oxelösund ut i världen. Något som - om det blir verklighet - skulle innebära en stor utbyggnad av hamnen samtidigt som många nya arbetstillfällen skapas.

Men innan det händer måste järnvägen mellan Ludvika och Oxelösund rustas upp - och just nu håller Trafikverket på med en utredning för att se vad det skulle kosta och vilka alternativ som finns.

Förutom Oxelösund är Uddevalla aktuellt och dessutom lite billigare. I slutet av maj kommer Trafikverket att ha bestämt sig för vilket av alternativen som de förordar. Om lotten faller på Uddevalla kan det stoppa den planerade satsningen i Oxelösunds hamn.
Lotten Herman på Trafikverket säger att man för dialog med hamnar och gruvbolag men att deras avsiktsförklaringar inte spelar någon roll.

- Nej, vi tittar på flera alternativ. Det kan vara andra konsekvenser som hamnen eller gruvbolaget inte ser som vi måste ta hänsyn till, säger hon.

Andreas Ericson
andreas.ericson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".