Flen

Leukemisjuka Laura måste lämna Sverige

"Ska göra allt för mitt barn"
1:33 min

12-åriga och cancersjuka Laura Yeghiyan i Malmköping hotas av utvisning. Efter att den sista dosen cellgifter är tagna ska hon skickas tillbaka till Armenien, där vården inte är tillräcklig.

Laura ska utvisas direkt, redan innan man  vilken effekt behandlingen gett och trots att det finns en stor risk för återfall. Hennes mamma Eleonora säger att hon ska göra allt för sitt barn.

Mamma Eleonora och pappa Armen sålde allt de ägde för att ha råd med dotter Lauras leukemibehandling i Armenien. Men då det stod klart att den inte gav något resultat, sade läkaren att flickan behövde söka vård i Europa för att överleva.
Med lånade medel flög familjen till Sverige 2010 och får numera vård på Mälarsjukhuset.

Men direkt när behandlingen är slut skall hon utvisas. Man hinner inte ens göra efterkontroller trots att risken är stor för återfall. I så fall kommer Laura och hennes familj vara strandsatta i Armenien utan pengar i ett land med otillräcklig cancervård.

Hennes mamma säger att hon ber för sin dotter och för att Migrationsverket ska ta emot detta tolvåriga barn.

Även i skolan har man upprörts över att flickan inte får stanna i Sverige. Lärarna Åsa Lantz och Natalia Zamel har stöttat med hemundervisning då Laura inte kunnat vara i skolan.

Om det går att åtgärda eller stoppa – varför inte göra det? Det är mina känslor.
Om hon dör – vem tar ansvar, undrar Natalia Zamel.

David Nilsson Hamne

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".