Cancerläkaren kritisk till utvisning

"Vi har inte möjligheter i Armenien"
1:41 min

12-åriga Lauras cancerläkare i Armenien är bekymrad över utvisningshotet som hänger över den leukemisjuka flickan. Laura Yeghiyan i Malmköping skall utvisas efter den sista dosen cellgifter, utan att man vet vilken effekt behandlingen gett och trots att det finns en stor risk för återfall.

Lauras tidigare cancerläkare i Armenien, Lusine Hakobyan, är bekymrad.

– Jag kan inte ge en prognos för henne, säger hon på telefon från Armenien.

Doktor Lusine Hakobyan i Armenien berättar att det vore farligt om Laura skickades tillbaka till dit ifall man inte vet om hon är botad. Det kan ta upp till ett år innan leukemin kanske bryter ut igen, och är hon då i Armenien är det allvarligt, eftersom de inte kan bota henne där.

2010 valde flickans föräldrar att sälja allt de hade, låna pengar från bekanta och flyga till Sverige för att rädda sin dotter. Den nu 12-åriga Laura kämpar fortfarande mot leukemin och får behandling på Mälarsjukhuset, men direkt när den är klar ska hon utvisas.

Detta utan att läkarna hinner kolla hur behandlingen gått och trots att risken för återfall är stor.

Om det blir återfall måste en benmärgstransplantation göras om hon ska kunna överleva.  Någon sådan kan man inte utföra i Armenien, enligt hennes läkare

– Vi har inte möjligheter till det i Armenien, säger läkaren Lusine Hakobyan.

På Migrationsverket säger man att flickan kan få vård i hemlandet:

– Eftersom behandling finns i hemlandet är det inte skäl att få stanna i Sverige i normalfallet, säger Jesper Starkerud på Migrationsverket.

På frågan varför hon ska utvisas innan testerna efter den pågående behandlingen är klara, så erkänner Migrationsverket att något kring beslutet kan ha gått fel.

– Jag kan i så fall bara beklaga att det är något man inte riktigt har lyckats förklara för oss. Vår avsikt med det här beslutet har ju varit att man ska kunna veta något mer om hur det har gått, säger Jesper Starkerud på Migrationsverket.

David Nilsson Hamne

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".