Sälen Anders som hittades på en cykelbana i Oxelösund strax innan påsk. Nu får den vård på Kolmårdens djurpark. Foto: Annika Selin/Sveriges Radio

Besked för säl-Anders tidigast på måndag

Tidigast på måndag kommer beslut från Naturvårdsverket kommer om de sälar som har tagits omhand i oxelösund och Norrköping. Kolmårdens djurpark har ansökt om dispens från jaktvårdslagen för att få behålla dem tills vidare.

Kolmårdens djurpark, där sälarna vårdas just nu, har ansökt om dispens från jaktvårdslagen för att få behålla sälungarna tills de anses så starka att det överlever att bli utplacerade i naturen.

Enligt jaktvårdslagen får man inte ta hand om vilda djur på det här sättet, utan de ska tillbaka ut i naturen igen eller avlivas.

Det var strax före påsk som en sälunge hittades på en cykelbana i Oxelösund. Han har nu fått namnet Anders.

– Den skulle aldrig klara att sättas ut nu, inte en chans. Det säger Kolmårdens djurparks zoologiska chef Mats Höggren till TT.

Djurparken vill ha dispens från lagen för att mata sälen Anders och hans olycksbroder Benjamin från Norrköping, och sätta ut dem senare i vår när de ökat i vikt till omkring  40-50 kilo.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".