Erik Zetterlund, vd i Oxelösunds hamn, är kritisk till Trafikverket som utreder hur malmen från gruvorna i Bergslagen ska fraktas. Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio.
Sörmland

"Trafikverket har utsatts för en politisk påtryckning"

"Det finns en färdig hamn"
1:22 min

Erik Zettergren, VD för Oxelösunds, hamn är kritisk till att Trafikverket inte tar hänsyn till hur befintliga anläggningar ser ut när de utreder hur malmen från gruvorna i Bergslagens ska fraktas.

–Det jag tycker är skevt är att man inte tar hänsyn till att det redan finns färdig hamn, en infrastruktur, rangermöjligheter och metallurgisk industri redan, säger Erik Zettergren.

Trafikverktet håller just nu på med en utredning om hur malmen från gruvorna i Berslagen lättast transporteras till en hamn. Huvudalternativen är järnvägsförbindelse till Oxelösund och Uddevalla, men i båda fallen krävs investeringar för ett par miljarder kronor. Trafikverket lämnar över sitt förslag till regeringen i början av juni.

Två gruvbolag har tecknat avtal med hamnen i Oxelösund och där är man redo och planerar dessutom nya investeringar i hamnen på totalt runt en halv miljard kronor. Men för att den och mellan 30 och 50 nya jobb ska bli möjligt måste Trafikverket bestämma sig för Oxelösund, annars blir det ingen investering.

–En sådan lösning bygger ju på att det finns en fungerande järnvägsförbindelse. Finns inte det blir det en besvärlig fråga för oss, säger Erik Zetterlund vd för Oxelösunds hamn.

När avtalet med gruvbolagen tecknades trodde man, enligt Erik Zetterlund, att Trafikverket redan hade bestämt sig.

–Vi har förstått att Trafikverket har utsatts för en politiskt påtryckning, så vi får vänta tills de har blivit klara med sin utredning och sedan gå vidare. De kan ju komma fram till att Sörmland är ett alldeles utmärkt ställe att skeppa ut malmen på också.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".