Om Oxelösund blir bästa alternativet för malmtransport från Bergslagen försvåras persontrafiken på den gamla TGOJ-banan i Oxelösund kommer Foto: Malin Marcko/Sveriges Radio.
Oxelösund

Malmtransporter till Oxelösund sätter stopp för persontrafik

"Vi behöver bättre kommunikation"
1:19 min

Malmtransporter till Oxelösund kommer att sätta stopp för möjligheterna att köra persontrafik på den gamla TGOJ-banan.

Enligt Trafikverket som just nu utreder hur malm ska transportras från gruvorna i Bergslagen är de transporterna inte förenliga med planerna på persontågstrafik. Lotten Herman är projektledare på trafikverket.

–Om man vill satsa på en bra miljö och satsa på att hålla ihop Sörmland som ett helt län behöver vi bättre kommunikationer mellan norra och södra delen, säger hon.

Ända sedan persontågen slutade köras mellan Oxelösund och Flen i mitten på åttiotalet har många propagerat för att trafiken ska återupptas.

Centerpartiet, miljöpartiet och nu vänstern driver frågan om persontrafik på järnväg mellan Oxelösund och Eskilstuna. Regionförbundet har gjort flera utredningar, men alla har kommit fram till ungefär samma sak. Det blir för dyrt och för liten vinning jämfört med att trafikera sträckan med buss. Trafikverket uppskattar upprustningsbehovet för att köra persontrafik till nästan 400 miljoner kronor.

Samtidigt håller Trafikverket nu på med en utredning om hur järnmalmen från gruvorna i Bergslagen ska fraktas. Och om de skulle komma fram till att Oxelösund är det bästa alternativet och även rusta upp järnvägen för det ändamålet så kommer det enligt Lotten Herman, projektledare på Trafikverket, att stjälpa persontrafiksprojektet.

–Intressena går emot varandra.

På vilket sätt?

–Det behövs andra åtgärder för persontrafiken än för malmtransporterna.

Så satsar man på malmtransport utesluter det persontrafik?

–Ja, det försvårar.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".