Nyköpingsbor protesterar mot parkeringshus i kvarteret. Foto: Katarina Wahlström/Sveriges Radio.
Nyköping

Protester mot P-hus vid Åkroken i Nyköping

"Rädda Åkroken från betong"
2:14 min

På måndag ska kommunstyrelsen i Nyköping fatta beslut i frågan om den omstridda frågan om att bygga ett parkeringshus och bostäder i kvarteret Åkroken i centrala Nyköping.

Redan 2006 beslutades att bland annat Kvinnojouren Miras verksamhet i kvarteret skulle flyttas, för att förbereda för ett parkeringshus i kvarteret.

Förslaget har mött starka protester och på torget i Nyköping är namninsamlingar för att stoppa bygget i full gång.

– Vi vill stoppa byggnationen på Åkroken som är ett av Nyköpings äldsta, redan på år tusen fanns där bebyggelse. Nu tänker man bygga P-garage och bostäder och förstöra för all framtid, säger Ulla-Britt Seiz som är en av de som samlar in namn på torget i Nyköping

Men det ju både bostadsbrist och svårt med parkeringar i Nyköping?

– Men de vill ju inte ha biltrafik i stadskärnan, då kan man väl bygga P-hus en bit utanför. Och det är förvånansvärt att Miljöpartiet som inte vill ha någon biltrafik har gått med på det här, säger hon.

Protesterna har gjort att flera oppositionspolitiker vill bromsa beslutet, enligt Södermanlands Nyheter, eftersom frågan inte är tillräckligt förankrad hos Nyköpingsborna. Moderaten Anne-Marie Wigertz säger till tidningen att man vill ha en dialog med majoriteten.

Kostnaden för parkeringshuset beräknas till 40 miljoner kronor.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".