Anders Olsson och Eskilstuna Ölkultur får sällskap av nyöppnade bryggerier. Foto: Andreas Ericson/Sveriges Radio.
Sörmland

Stort intresse för ölbryggerier

"2012 så har ju antalet småbryggerier exploderat"
1:48 min

Antalet småbryggerier i Sverige har fördubblats de senaste året och intresset för att brygga och dricka öl har aldrig varit större. Bryggerierna i Sörmland växer kraftigt och snart öppnar två nya.

– När vi startade var vi nummer tjugo. Det hade kommit ett litet antal småbryggerier före oss, speciellt 2012 har det exploderat, säger Anders Olsson vd på Eskilstuna Ölkultur.

Anders Olsson är vd på Eskilstuna Ölkultur och tillsammans med det något större företaget Nils Oscar i Nyköping är de Sörmlands enda bryggerier. Men snart får de sällskap av två till, ett i Sköldinge och ett i Strängnäs.

Aldrig tidigare har intresset för lokalproducerad öl varit större. Företagen ökar både sin omsättning och vinst.

– Ölintresset har aldrig varit större i Sverige och microbryggerier är en internationell trend, säger Cecilia Giertta vd på intresseföreningen Sveriges bryggerier.

Anders Olsson vd på Eskilstuna Ölkultur håller med att svenskarnas öl intresse har ökat samtidigt som lagändringar har gjort det lättare att starta upp bryggeriverksamhet.

– Tidigare var det ganska omfattande krav för att kunna starta ett bryggeri, säger han.

Bryggeriet Nils Oscar i Nyköping har funnits sedan 1995 medan Ölkultur i Eskilstuna är yngre. Trots det har Ölkultur i och med årets stor investering i en ny flasktappningsapparat och nya jäsningstankar växt färdigt.

– Vi kan inte bli större än vi är nu i den här lokalen och tycker det är bra. Litet är vackert, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".