När Svenskarnas parti demonstrerade i Eskilstuna 1 maj förra året urartade demonstrationerna, som ledde till kravaller. Foto: Michael Berwick/Sveriges Radio.
Eskilstuna

Inga demonstrationer med Svenskarnas parti

"Det blir alltid motdemonstranter"
1:49 min

Svenskarnas parti har dragit tillbaka sin ansökan om demonstrationstillstånd på 1 maj. Förra året möttes högerextremisterna av motdemonstranter vilket urartade i kravaller.

– Idag drog vi tillbaka ansökan från Eskilstuna för att vi fått tillstånd i Jönköping, säger partisekreterare Jonas Andersson.

Men enligt honom har tillbakadragandet av tillståndsansökan har inget med det kraftiga motstånd partiet mötte i Eskilstuna förra året att göra.

– Det är irrelevant i sammanhanget vart vi väljer att söka tillstånd. För när vi söker tillstånd och går ut offentligt blir det alltid motdemonstranter.

Kort efter upploppen ansökte Svenskarnas parti om tillstånd att demonstrera i Eskilstuna på första maj i år och uppgav att de tyckte att polisen skulle förbereda sig bättre, men idag har de dragit tillbaka sin demonstrationstillståndsansökan.

Första maj 2012 var delar av centrala Eskilstuna ockuperade av demonstranter i flera timmar. Det började när Svenskarnas partis ungdomsförbund bröt mot tillståndet och börjat demonstrera på annat håll än de fått tillåtelse till.

Båda sidor Svenskarnas parti och deras motståndare kastade gatstenar, flaskor och annat.

Efter upploppen konstaterade polisen att den missbedömt läget och att det redan från början behövts betydligt fler poliser. 

Svenskarnas parti JO-anmälde polisen. men JO avskrev anmälningarna.

Valet av Eskilstuna för partiets marsch 1 maj 2012 motiverades bland annat av planer på att värva medlemmar.

– Vi har fortfarande folk i Eskilstuna med omnejd, men vi väljer Jönköping, säger partisekreterare Jonas Andersson som menar att partiet är mer framgångsrika där.

– Ja, det skulle jag nog kunna säga att vi är.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".