Rolf Brunell, sportchef i Guif vill ändra tävlingsreglerna i svensk elithandboll efter beskedet från riksidrottsnämnden. Foto: Andreas Ericson.
Handboll

Guifs överklagande avvisas

"Det kan inte vara så att domaren alltid har rätt"
1:14 min

Guif fick inget gehör i Riksidrottsnämnden för sitt överklagande av Handbollsförbundets beslut.  Riksidrottsnämnden gick på samma linje som Handbollsförbundet och avvisar överklagandet. Guifs klubbchef, Rolf Brunell, vill ändra tävlingsreglerna.

När Guif och Sävehof möttes i den första kvartsfinalmatchen tyckte Guif att matchen var slut när Sävehof kvitterade till 35-35 i den första förlängningsperioden och överklagade domarnas bedömning.

Men Handbollsförbundet bedömde att det var mål. Sävehov vann matchen med 40-39.

Riksidrottsnämnden anser att det inte finns skäl att meddela Guif prövningstillstånd.

Enligt tävlingsreglerna krävs prövningstillstånd för att Riksidrottsnämnden ska ta upp ett specialidrottsförbunds beslut som gäller tillämpning av tävlingsregler, enligt vad som framgår av beslutet.

Prövningstillstånd får meddelas endast om det förekommit grovt formfel vid handläggningen av ärendet eller om beslutet fattats i strid med eller utan stöd i gällande regler.

Bestämmelsen är ett uttryck för att varje specialidrottsförbund ska vara suveränt i fråga om tillämpningen och tolkningen av sina egna tävlingsregler.

Endast i undantagsfall ska Riksidrottsnämnden bryta mot detta, men anser inte att det finns någon omständighet som innebär att nämnden ska meddela prövningstillstånd.

Handbollförbundets beslut står därför fast och Riksidrottsnämndens beslut  kan inte överklagas.

Rolf Brunell, klubbchef i Guif är besviken över beslutet och vill nu ändra tävlingsreglerna.

– Man ska kanske se över reglerna. Det kan inte vara så att man med ryggmärgen säger att domaren alltid har rätt. I det här fallet hade inte domaren rätt. Det är ingen som betvivlar det. Tiden var ute när Sävehof gjorde mål och då borde man kunna se över tävlingsbestämmelserna så att man inte hamnar i en sån här situation. Antingen får man ha det som i hockeyn. Där går det en signal och det enda domaren behöver göra är att se om pucken är på insidan av målburen eller inte. Eller den andra varianten, fotbollen. Matchen är slut när domaren blåser av. Det är en bedömningsfråga från domaren. I det här fallet är reglerna ungefär som både i ishockey och fotboll. Det står att matchen är slut, men å andra sidan står det att domaren alltid har rätt. Det bör man se över. Ska handbollen bli mer professionell så måste man ha sådana här saker väldigt klara. Det har stor ekonomisk och sportslig betydelse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".