Flera fåruppfödare har i år drabbats av det nya Schmallenbergviruset. Foto: Scanpix
Sörmland

Fåruppfödare drabbade av Schmallenbergvirus

"De är fullständigt missbildade"
1:46 min

Flera fåruppfödare har i år drabbats av det nya Schmallenbergviruset. Viruset som kommer från Europa och sprids via svidknott kan ge missbildade lamm och kalvar.

Ett trettiotal sörmländska djuruppfödare och veterinärer samlas idag i Flen på ett seminarium som anordnas av Länsstyrelsen för att lära sig mer om den nya sjukdomen.

Johnny Nederman, lammproducent utanför Flen, är en av dem som ska tala. I år har han fått många missbildade lamm. 

– De är fullständigt missbildade. De ligger som en stor klump inne i livmodern på tackan. Så vad man ska försöka göra är att räta ut fostret för att det överhuvudtaget ska komma ut.

Det är om tackan, eller kon, blir smittad av viruset under tidig dräktighet som fostret kan gå tillbaka eller bli missbildat. Inför januarilamningen scannade Johnny Nederman sina tackor och hittade 536 lamm, av dem gick 36 tillbaka och 55 föddes med grova missbildningar.

Alla missbildade lamm utom ett avlivades. På länsstyrelsens seminarium idag delar han med sig av sina erfarenheter till andra uppfödare och veterinärer från Sörmland, bland annat om att det var psykiskt påfrestande när de missbildade lammen började komma i januari.

– När vi hade lammat 20 tackor och fått 15 stycken Schmallenberglamm, på visste vi ju inte hur många lamm som skulle komma. Den biten är väldigt tung att jobba med. Det innebär ett stort avbräck. Jag räknar med 80-100 000 kronor.

Det är svårt att säga hur utbrett viruset är i Sörmland eftersom sjukdomen inte är anmälningspliktig. Men en tankmjölksundersökning från i höstas visade på stor spridning främst i de södra och östra delarna av Sverige. Jordbruksverket förutsätter att det inte ska födas fler missbildade lamm men viruset drabbar nu också de kalvar som föds under våren.

Johnny Nederman funderar på att ta blodprov på sina tackor för att se om de blivit immuna mot viruset.

– Då är det bara att köra vidare, men vi hoppas ju att det ska komma ett vaccin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".