Eskilstuna med stadsparken till höger. Det är politisk splittring om det ska vara tillåtet eller inte att dricka alkohol i tre parker, bland annat Stadsparken. Foto: Fredrik Blomberg/Sveriges Radio
Eskilstuna

Politisk splittring om alkohol i parker

Frågan om det ska vara tillåtet eller inte att dricka alkohol i Stadsparken, på Strömsholmen och Rothoffsparken i Eskilstuna splittrar partierna.

Vid kommunsstyrelsens möte igår låg ett tjänstemannaförslag på politikernas bord och som innebär att det undantag från de lokala föreskrifterna som finns ska tas bort eftersom det inte anses vara i linje med den föreslagna handlingsplanen mot bland annat alkohol.

Miljöpartiet, som ingår i den politiska majoriteten, vill behålla undantaget, tvärtemot Socialdemokraterna och Vänsterpartiet.

Oppositionspartierna tycker lite olika. De borgerliga partierna, förutom Kristdemokraterna, vill att det ska vara tillåtet att dricka alkohol i de tre parker frågan gäller, förutom i lekparkerna i de parkerna, men vill ha totalförbud mot alkohol i Rothoffsparken.

– Det är en lekpark där och dessutom är det lite undanskymt där, säger moderaternas gruppledare Jari Puustinen.

Kristdemokraterna vill ha ett totalförbud i alla de tre parkerna.

Men en majoritet av kommunsstyrelsen beslutade att undantaget från de lokala föreskrifterna ska slopas. Det betyder att det blir förbud mot att dricka alkohol i de aktuella parkerna.

Men frågan är inte helt avgjord.

Kommunfullmäktige ska besluta i frågan i slutet av april och då väntas splittringen bli ännu större eftersom ledamöterna då ska rösta som de vill, enligt Jari Puustinen (M).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista